Totalentreprenad i byggbranschen

När man anlitar en totalentreprenad anlitar man en person som tar ansvar för i stort sett hela bygget, det gäller dock att detta är inskrivet i kontraktet. Om det inte är det kan det nämligen vara så att totalentreprenaden endast tar ansvar för en del av bygget. Det går alltså att skräddarsy kontraktet när man anlitar en totalentreprenad och detta kan vara smidigt när man vill göra en del själv eller anlita en annan firma till en viss del av bygget. Det blir därmed inte skrivet i sten att totalentreprenaden måste utföra allt. Det är dock detta som ofta är praxisen när man anlitar en totalentreprenad. Entreprenören svarar i förhållande till vad beställaren vill ha för både projektering och utförande av ett bygge. Många tycker att det är smidigt att anlita en totalentreprenad då denna även ansvarar, om det står inskrivet i kontraktet, för att anlita andra företag.

Genom att anlita en totalentreprenad ser du till att alla delar inom bygget är under kontroll, det är nämligen någon annans ansvar att se till att allt är i ordning och du kan välja själv hur mycket du vill övervaka bygget. Det är även viktigt att du som exempel gör en budget tillsammans med din totalentreprenad angående hur mycket bygget får kosta, därefter är det totalentreprenadens jobb att se till att budgeten följs. Du bör dock göra rum i budgeten för oväntade kostnader och det är viktigt att du förstår att det fortfarande är ditt ansvar att betala om dessa skulle uppkomma och det är inte totalentreprenadens jobb.

totalentreprenad

Det bästa är om du tillsammans med din totalentreprenad ser till att bygget går som det ska, även om totalentreprenaden har det största ansvaret och du betalar för att lämna över jobbet på någon annan är det lämpligt att checka in så att allt går som du vill.