Endokrinologi i Sverige idag

Endokrinologi är läran om hormoner och deras sjukdomar. De vanligaste förekommande sjukdomarna som faller inom området endokrinologi är: diabetes, osteoporos, fetma och sköldkörtelsjukdomar. Diabetes har nog alla av oss hört talas om och troligtvis stött på någon gång, men sjukdomar som drabbar just sköldkörteln hör till de allra vanligaste inom endokrinologi och i Sverige finns det idag drygt en halv miljon människor med en diagnoserad sköldkörtelsjukdom, vilket är fler än de som behandlas för diabetes. En endokrinologisk sjukdom som dessutom får mycket mer uppmärksamhet av politiker och media överlag. Enligt statistik från Socialstyrelsen 2016 fick 445 035 personer utskrivet Levaxin eller Euthyrox för behandlingar som rör sköldkörteln, vilket gör Levaxin till den 3:e mest utskrivna medicinen i hela Sverige.

I Sverige finns det idag som sagt upp emot en halv miljon människor som har en diagnostiserad sköldkörtelsjukdom och cirka 80% av de drabbade är kvinnor. Symptomerna varierar ibland men vanligt förekommande är exempelvis sjuklig trötthet, problem med att hålla vikten, koncentrationssvårigheter, depressiva symptomer och värk i kroppen.

Utöver det stora antalet som idag redan fått en korrekt diagnos finns det tyvärr sannolikt också ett stort mörkertal av drabbade som varken får en korrekt diagnos eller korrekt behandling. Detta är såklart inte bara påfrestande fysiskt utan även psykiskt och många blir sjukskrivna under en lång tid. Det stora antalet drabbade gör just sköldkörtelsjukdom till en av Sveriges vanligaste folksjukdomar och definitivt en av de vanligaste förekommande kroniska sjukdomarna som drabbar kvinnor.

Trots detta upplever många patienter att det råder stora kunskapsbrister inom vården av endokrinologiska sjukdomar och främst inom sköldkörtelvården. I en undersökning gjord av Sköldkörtelförbundet var 56% missnöjda och 67% ansåg till och med att sjukvården kring sköldkörtelsjukdomar är sämre än annan sjukvård. 72% ansåg också att kunskapen bland läkarna var alldeles för låg och bara 27% kände att de hade tillräckligt med information om sin egen sjukdom.

Det är alarmerande att gruppen sköldkörtelsjuka som idag består av närmare en halv miljon människor inte har högre förtroende för sköldkörtelvården. Men det har sina förklaringar. Många patienter valsar idag runt i vården utan att få rätt diagnos och behandling” säger Anders Palm, ordförande för Sköldkörtelförbundet.

De allmänna läkarna kan ha svårt att hantera dessa fall som annars borde behandlas av en endokrinolog, men tyvärr råder det idag en brist på läkare som vill specialisera sig inom endokrinologi. Förutom sjukdomar kring sköldkörteln arbetar även endokrinologer med sjukdomar som involverar andra hormonsystem, som diabetes, och det är givetvis oerhört värdefullt för patienten att få tala med en expert inom endokrinologi för att öka chansen att få en korrekt diagnos.