Urininkontinens är vanligt hos både gamla och unga

Urininkontinens innebär att du läcker urin. Detta kan komma som en plötslig trängning (trängningsinkontinens), men också ske i samband med aktivitet som ett hopp eller när du är i löpspåret (ansträngningsinkontinens). Det finns en allmän uppfattning om att urininkontinens endast är något som drabbar den äldre delen av befolkningen. Detta är en myt och stämmer inte, även om äldre människor är drabbade i högre utsträckning. Det finns olika grader av urininkontinens, från små skvättar till att du helt kissar på dig. Urininkontinens på natten kallas sängvätning och är mer vanligt förekommande hos barn och unga, men det finns även folk i vuxen ålder med dessa besvär.

Kvinnor drabbas oftare än män

Kvinnor drabbas i högre grad av urininkontinens än män, inte sällan beror detta på barnafödande. Även under själva graviditeten kan det hända att du läcker urin, detta beror på att dina muskler i bäckenbotten utsätts för mer påfrestningar än normalt. Ofta återgår din kropp till sitt vanliga tillstånd efter graviditeten, men ibland kan förlossningen också försämra musklerna i bäckenbotten och behandling krävs för att få stopp på läckagen.

Eftersom medelåldern för förstagångsföräldrar hos kvinnor är 29 år (SCB, 2019) så är det även naturligt att många yngre kvinnor också drabbas av inkontinens.

Söka hjälp för sina urinläckage

Även om urininkontinens är mycket vanligt så är det inte något man ska acceptera som ”normalt” eller som du ska behöva leva med. Oavsett om du är ung, gammal, man eller kvinna så ska du söka hjälp för dina besvär. Det finns mängder av olika behandlingar för att få bukt på problemen och du är absolut inte ensam! Börja med att kontakta din vårdcentral. Något som kan vara lugnande är också att urinläckage sällan beror på någon allvarligt sjukdom.

urininkontinens

Hjälpmedel för att underlätta vardagen

Att bygga upp muskulaturen runt bäckenbotten genom knipövningar är bland annat en långsiktig lösning för att stoppa läckage helt. I andra fall kan det krävas en mindre operation, för den som inte vill genomgå en operation kan det också finnas möjlighet till behandling med läkemedel. Men tills du är där vill du få vardagen att fungera, trots urininkontinens.  Därför finns det många hjälpmedel som kan underlätta din vardag och låter dig leva livet nästan som vanligt.

Trosskydd och bindor för urininkontinens

Upplever du mindre läckage av urin räcker det kanske med ett trosskydd eller binda avsatt för inkontinens. Det finns en rad olika märken på marknaden med många olika grader av uppsugningsförmåga. Det är viktigt att använda ett skydd som är menat för urin och inte använda sig av vanliga mensskydd, då mensskydd inte är skapade för att suga upp vätska likt urin. Du hittar dessa skydd både i din matbutik och på apotek.

Absorberande underkläder och tunnare byxblöjor för vuxna

Om dina läckage är medelstora till stora kan det istället kännas bättre med en produkt som erbjuder större säkerhet. Idag finns det en mängd olika byxblöjor på marknaden som liknar underkläder, i olika färger och storlekar. Skydden är också så pass tunna att du enkelt döljer det under vanliga kläder. Ibland kan det vara bra med ett lite större skydd om man vet att man ska vara borta längre än vanligt utan tillgång till toalett, eller om man ska utöva en aktivitet som man vet påfrestar blåsan. Du kan hitta skydden i välsorterade apotek, men också online med diskret leverans.

Kontinensbåge

En kontinensbåge är ett stöd som du för in i slidan. Stödet hjälper till att stärka urinröret. Detta stöd kan minska eller helt stoppa läckage. Bågen kan du ha i i upp till 12 timmar. Detta är ett bra alternativ om du vill undvika absorberande skydd. Du kan hitta produkten i olika nischade onlinebutiker.